Ενημερωτικό δελτίο

Αθήνα, 08/11/2018
Α.Π.: 22

ΠΡΟΣ:
ΣΩΜΑΤΕΙΑ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ Π.Ο.Σ.Ε.Κ.Ε.Π.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Α. Πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 7/11/2018, η προγραμματισμένη συνάντηση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας μας με τη νέα Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Από τη συνάντηση και το διάλογο που αναπτύχθηκε γενικά σε καλό κλίμα, χωρίς να εκλείψουν και κάποιες εντάσεις σε επιμέρους ζητήματα, προέκυψαν τα ακόλουθα:1. Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας μας αναφέρθηκε στο αίτημά μας για νέες προσλήψεις στα ΚΕΠ και η Υπουργός εξέφρασε τη βούληση να ενισχυθούν τα ΚΕΠ με μόνιμο προσωπικό του κλάδου Δ.Υ.Π., όπου διαπιστώνονται εξαιρετικές ανάγκες (κλειστά ΚΕΠ, κενές θέσεις σε λειτουργούντα ΚΕΠ, σύσταση θέσεων για κάλυψη πάγιων και επειγουσών αναγκών). Προς το σκοπό αυτό, θα υπάρξει η αναγκαία συνεργασία με τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, όπως και με την ΚΕΔΕ. Προκήρυξη προβλέπεται να εκδοθεί το 2019. Η θετική αντιμετώπιση του αιτήματός μας επιβεβαιώνεται από την άμεση σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου για τη συνάντηση που είχαμε και για τη βούληση της Υπουργού.
2. Επισημάνθηκε από πλευράς Υπουργείου ότι με την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, μεσοπρόθεσμα τα ΚΕΠ δεν θα αντιμετωπίζουν τη σημερινή επιβάρυνση και ότι οι εργαζόμενοι και οι εκπρόσωποί τους θα πρέπει να αναζητήσουν και να έχουν προτάσεις για το νέο ρόλο τους σε νέα αντικείμενα και διαδικασίες της επόμενης δεκαετίας, ώστε σε συνεργασία με το Υπουργείο να υπάρξει ο αναγκαίος προγραμματισμός για την επιθυμητή εξέλιξη του Θεσμού.
3. Η Υπουργός μας ενημέρωσε για την πρόθεσή της να επαναλειτουργήσει η Ομάδα Εργασίας για την Οργάνωση και Λειτουργία των ΚΕΠ ρωτώντας μας αν θέλουμε/δεχόμαστε να συμμετέχουμε σε αυτή. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, δεν μπορούσαμε παρά να απαντήσουμε θετικά, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι πρέπει να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα και να μην αντιμετωπίζονται τα ζητήματα που θέτουμε με αρνητισμό. Εν ολίγοις, ναι μεν συμφωνήσαμε, αλλά ασκήθηκε εκ μέρους μας κριτική στην προηγούμενη Ομάδα Εργασίας, ώστε να γνωρίζουν στο Υπουργείο ότι αν πρόκειται να συμμετέχουμε σε νέα, θέλουμε και αποτελέσματα.
4. Το θέμα των μετακινήσεων από ΚΕΠ σε ΚΕΠ, που γίνονται σε βάρος των υπαλλήλων, για την κάλυψη πάγιων κυρίως αναγκών των ΚΕΠ τέθηκε από την ΠΟΣΕΚΕΠ και τονίστηκε ότι πρέπει αφενός να αποδίδονται έξοδα κίνησης εντός έδρας και αφετέρου να υπάρξει εξορθολογισμός του ρυθμιστικού πλαισίου των μετακινήσεων αυτών με όρους και λεπτομέρειες που θα καθορίζονται με υπουργική απόφαση. Η Υπουργός θεώρησε ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που μπορεί να συζητηθεί και να υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις από την Ομάδα Εργασίας προς υλοποίηση.
5. Για τη διαδικασία απόδοσης ΑΜΚΑ και τα προβλήματα που έχει επιφέρει στα ΚΕΠ, υπήρξε η ενημέρωση ότι το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχει θέσει τα ζητήματα στο Υπουργείο Εργασίας και αναμένει την ανταπόκρισή του. Από την πλευρά της ΠΟΣΕΚΕΠ κατέστη σαφές ότι προς το παρόν υπάρχει η θέληση και επιδιώκεται λύση στο θέμα με συναίνεση και συνεργασία. Όμως, αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, διαμηνύθηκε ότι η λύση θα επιδιωχθεί με άλλα συνδικαλιστικά μέσα, καθώς η υπομονή και οι αντοχές των περισσότερων υπαλλήλων των ΚΕΠ έχουν εξαντληθεί.
6. Από τους παράγοντες του Υπουργείου αναφέρθηκε ότι θα πρέπει οι υπάλληλοι των ΚΕΠ να παρακολουθούν εκπαιδευτικά προγράμματα του ΕΚΔΔΑ ειδικά σχεδιασμένα για αυτούς σε θέματα σχετικά με το αντικείμενο της εργασίας τους. Στην παρατήρησή μας ότι αυτό είναι ζητούμενο και από εμάς, διότι πολλοί συνάδελφοι δεν επιλέγονται από το ΙΝ.ΕΠ. ή τα Π.ΙΝ.ΕΠ. παρά τις επαναλαμβανόμενες αιτήσεις τους, δόθηκε η απάντηση ότι το Υπουργείο θα επιδιώξει να προγραμματιστεί εκπαίδευση κατά τα ανωτέρω και να δοθεί η δυνατότητα να συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ.
7. Για τις αυθαιρεσίες ή την αδιαφορία των αιρετών σε θέματα που αφορούν τη λειτουργία των ΚΕΠ στους Δήμους τους ενημερώσαμε τη νέα Υπουργό, η οποία τις έλαβε υπόψη και θα τις επισημάνει σε συνάντηση που θα έχει με τον Υπουργό Εσωτερικών και την ΚΕΔΕ, όπως μας δήλωσε.
8. Συνάντηση της ΠΟΣΕΚΕΠ με την Υπουργό θα πραγματοποιηθεί εκ νέου και με περισσότερο χρόνο διαθέσιμο εκ μέρους της, όπως ζητήσαμε.

Β. Προχθές Τρίτη 6/11/2018 ο Πρόεδρος του Δ.Σ. και το μέλος Γιάννης Αναγνωστάκης είχαν συνάντηση στο Υπουργείο Εσωτερικών με την Υφυπουργό, κυρία Μαρίνα Χρυσοβελώνη.
1. Ανταλλάχθηκαν απόψεις και προτάσεις για το «Μητρώο Πολιτών», η πλήρης πρόσβαση στο οποίο ενδιαφέρει άμεσα τους εργαζόμενους στα ΚΕΠ. Η Υφυπουργός ανέφερε ότι έχει στην ευθύνη της διαδικασία νομοθετικής ρύθμισης για την επέκταση του συστήματος και την αλλαγή της ληξιαρχικής νομοθεσίας, ώστε, αφού επιτευχθεί πλήρης ψηφιοποίηση των ληξιαρχείων και δημοτολογίων, να μπορούν οι πολίτες να λαμβάνουν οι ίδιοι με ηλεκτρονικά μέσα τα έγγραφα που χρειάζονται και τους αφορούν.
2. Οι εκπρόσωποι της ΠΟΣΕΚΕΠ τόνισαν τις σοβαρές πάγιες ανάγκες σε στελεχικό δυναμικό των ΚΕΠ προβάλλοντας το αίτημα πρόσληψης νέου μόνιμου προσωπικού στα ΚΕΠ. Η Υφυπουργός έδειξε εξαιρετικό ενδιαφέρον για το θέμα και δεσμεύτηκε ότι θα διαβιβάσει το αίτημα στον καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών κύριο Αλέξη Χαρίτση.

Για το Δ.Σ.

Advertisements